NAMN: Angelina Fredriksson
ÅLDER: 36
BOR: Stockholm
UPPVUXEN: Västerbotten
FAMILJ: Sambo och två små barn
GÖR: UX-designer, illustratör, driver Så ett frö
GILLAR: Konsten, havet, livet, barnen. Och snygga grejer. Och tråkiga grejer.
DATUM: 6 november 2018

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 6,2 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

En enda flygresa ger enormt stort utslag för mig – shit! Men även utöver flygandet är det en sjukt stor utmaning att leva inom vår planets gränser. Jag tycker faktiskt jag gör många medvetna val, men är ändå långt ifrån en hållbar nivå.

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Äter främst vegetariskt. Köper det mesta second hand. Kör på etanol. Har sett över våra elavtal. Strävar efter att leva mer minimalistiskt. Jobbar deltid, det ger mer tid till beslut, planering + eftertanke och mindre pengar till konsumtion.

Jag har tagit på mig klimatglasögon, och sen jag gjorde det är det som att noppiga lagade kläder fått ett nytt skimmer och nya kläder med direkt-från-butikshyllan-skarpa pressveck inte längre väcker lika starkt ha-begär hos mig. Det har också blivit lättare (inte lätt ändå) att laga nåt annat än standardrepertoaren och prova nya recept utan kött och mejeriprodukter - med säsongens ekologiska råvaror. För att nämna några exempel. 

Vad är din största utmaning i vardagen?

Inrikesresor! Jag har min familj ganska långt från där jag bor och reser flera gånger per år för att hälsa på dem. Flyget ger ju enorma konsekvenser, bil är inte heller bra, men tåg med flera byten med småbarn och packning är ett jädra meck för att vara ärlig. Plus att vi faktiskt inte kan ta oss kollektivt till våra släktingar i Norrland, utan behöver köra bil för att ens kunna komma ända fram.

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Att fler ska förstå allvaret i frågan. Det känns fortfarande som det är så enormt många som inte bryr sig, tror att de själva kan göra nån skillnad eller orkar läsa på.

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

Politiker och företag måste agera - rejält! Men politiker och företagare är också vanliga människor, och påverkas av andra vanliga människor. Jag tror en stor kraft finns i kunskap och samtal - att få fler personer att förstå allvaret, ändra sin livsstil, ställa krav och därmed sprida positiva effekter till fler och fler.

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

Köttnormen. Flyga-på-semester-normen. Köpa-nytt-normen.

Jag hoppas liksom att det snart ska bli lika skämmigt att gå runt med en kaffe i engångsförpackning på stan eller köpa saker av lågkvalitet som används under en alldeles för kort tid - som det är att röka eller sola. Jag vill skämmas för all skit jag själv håller på med, så mycket att jag slutar.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Agera! Prata om frågan och agera för att bevisa att ni tar frågan på allvar, för våra barn och ungas skull. En föreläsning jag lyssnade på tog upp att unga människor har lägst tilltro till att vi ska lösa klimatfrågan. Det beror på att våra ungdomar genom hela sitt liv matats med dystra budskap och inte kunnat se en förbättring i klimatfrågan. En nära framtid där vi har en generation unga människor utan framtidstro är för mig en läskig framtid.

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Jag tror på att prata för att skapa intresse, sprida kunskap och skapa nyfikenhet. På så sätt kan man få fler personer att börja intressera sig för ämnet, lära sig mer, komma på smarta saker och i sin tur sprida både kunskap och intresse vidare!

Det är inte helt enkelt att göra bra val för klimatet. Det är klart det är najsigare för mig att kolla instagram och sticka på min stickning än att läsa långa faktaspäckade artiklar för att försöka ta in vidden av problemet. Jag tror de dåliga valen måste kosta och de bra valen måste vara lätta, det kan inte krävas expertkunskap för att leva hållbart. 

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

  • Att ha en gaffel, eller pinnar i handväskan för att slippa använda engångsbestick. Det blir också en talking piece för att börja prata klimat i vardagen. 
  • Att ta med en vattenflaska istället för att köpa vatten som fraktats och en förpackning som tillverkats. 
  • Ge bort begagnade saker i present. MAN FÅR DET FAKTISKT - ingen blir sur, alla blir glada!
  • Är det fika på jobbet kan alla få vegan-fika, man behöver inte specialanpassa till den enda veganen = win.
  • Hitta bra bloppis-konton på instagram. Jag har några med perfekt stil och barn som är precis lagom mycket större än mina så med jämna mellanrum säljer de snygga kläder som jag kan köpa, slipper köpa nyproducerat och får liksom urvalet serverat till mig utan att leta.

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan? 

Jag vill verkligen tipsa om WWFs One planet plate som är en guide till hur du kan äta hållbart. De har även en matkalkylator som gör det väldigt tydligt vilken påverkan olika typer av livsmedel har - jag blev förvånad över hur grädde, ost och fisk har mycket större påverkan än vad jag trodde.

Mitt andra tips är instagramkontot @johannanswe som kan typ allt om fashion. Johanna säger att man kan utgå från att all nyproduktion av kläder är skit, så länge inte motsatsen är bevisad, oavsett märkning och fina ord (OBS! min tolkning av vad hon uttryckt).

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara?

Jag har lärt mig att jag som individ gör störst skillnad om jag låter bli att flyga, låter bli att shoppa nyproduktion, och enbart äter små mängder kött (från naturbetande djur). Så mina utmaningar får handla om de områdena.

Jag har tänkt att nästa semesterresa ut i Europa får bli med tåg. Barnen är små ännu men om nåt år kommer en tågluff inte bara kännas görbar utan också kul! Tills dess håller vi oss närmare hemma på semestern.

Och så skulle jag vilja börja ställa mer obekväma frågor när jag äter på restaurang om matens ursprung... men det är ju så jobbigt att vara obekväm, så vi får se om jag lyckas med det.

Vem tycker du vi ska intervjua?

Kronprisessan Victoria

ÄTER

☐ Vegan ☐ Vegetarian ☒ Flexitarian ☐ Äter allt ☐ Ekologiskt ☒ Efter säsong ☐ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☐ Allt☒ Det mesta☐ Nej

SLÄNGER MAT

☒ Matavfall☐ Komposterar☐ Vad är det?

RESER

☒ Flyg☒ Tåg☒ Bil

FÖRFLYTTAR MIG

☒ Gång☐ Cykel☒ Kollektivtrafik☒ Bil

KONSUMERAR

☐ Slit och släng☒ Nytt med kvalitet ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☐ Alltid☐ Ibland☒ Aldrig ☐ Bara privat☐ Bara i jobbet ☐ Flyger inte

SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).