NAMN: Elin Sylwan
ÅLDER: 35
BOR: Björkhagen, Stockholm
UPPVUXEN: Enskede
FAMILJ: Man och två barn
GÖR: Frilansfotograf, driver Så ett frö och följer årstidernas skiftningar. 
GILLAR: Barnen, mannen, naturen. Och vänner, mat, hästar, klättring, yoga, skidor och surf... Ungefär så.
DATUM: 8 november 2018

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 6,3 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

Tycker att jag lever ganska klimatsmart men oj vad mycket jobb som återstår innan jag är nere på en hållbar nivå. Drömmen vore ju att skapa en positiv klimatpåverkan. Jag visste också att min resa till östra Asien tidigare i år skulle öka min klimatpåverkan rejält men att den enda flygningen t/r mer än fördubblade mitt CO2e-värde i mätningen.. Klimatkompenserade men ger ångest. Så himla svårt det där, när man har anknytning till en plats så väldigt långt bort. Utan den resan ligger mitt värde på 3,1 CO2e, vilket verkligen påvisar det absurda i att flyga. 

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Cyklar till jobbet, kör på biogas, använder grön el hemma, odlar på kolonilott och handlar mest ekologiskt och begagnat. Äter oftast vegetariskt, lokalproducerat & efter säsong och äter vi kött hemma är det helst naturbeteskött från lokal biodynamisk bonde eller egenskjutet vilt. Flyger väldigt sällan. Valt klimatvänlig förskola till barnen. 

Vad är din största utmaning i vardagen?

Som småbarnsförälder är det lätt att vilja ta genvägar som inte är klimatvänliga. För att det är enklare och att få vardagen att fungera lite smidigare. Måste påminna mig själv att barn gör som vi gör, inte som vi säger. Vi måste visa vägen så nästa generation lär sig rätt på en gång, även om det tar lite längre tid eller är lite krångligare. 

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Att få fler att prata om det, samtala, diskutera, debattera, fatta grejen och göra något själva. Varje dag. Med varandra. Hemma, på jobbet, i skolan, på träningen. Även om det är sjukt jobbigt och ofta lite obekvämt! 

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

Jag tror det behövs både en folkrörelse som protesterar högljutt och kräver förändring samt makthavare som förstår det akuta läge vi befinner oss i och visar vägen och faktiskt driver igenom förändring.

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

  • “Uns”-normen (att unna sig något för det är man värd pga. diverse olika anledningar). Inget fel i att unna sig men borde handla om upplevelser eller tid istället för att öka konsumtionshetsen genom att köpa fler nya prylar. Behöver vi verkligen fler saker? Svårt när belöningssystemet i hjärnan skriker men nödvändigt att prata om. 
  • ”Perfekt”-normen. (I sociala medier delas det sällan annat än det där härligt perfekta.) Att ha allt och vara perfekt är en omöjlig ouppnåelig ekvation, speciellt för klimatet. Jag tror också att den här normen bidrar till psykisk ohälsa.
  • “Tönt”-normen och “miljömupp”-stämpeln vill jag innerligt tvätta bort och jag önskar verkligen att värna om miljön och klimatet inte ska ses eller kännas som något fånigt och radikalt utan supercoolt och det mest självklara. Man behöver inte vara en skogsmulle-typ för att bry sig om naturen och miljön. Människan är en del av jordens ekosystem men vi verkar tro att vi står över det. Vi behöver jorden men jorden behöver inte människan.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Inse allvaret och agera, NU!

Och snälla gör det billigare att åka tåg över hela Europa och enklare att boka tågbiljetter. Lekvagn för barn, hallå (finns på vissa tåg i Finland har jag hört)! Och något är ju knasigt när det är billigare att ta flyget än tåget. 

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Att få fler att mäta sitt egen klimatpåverkan, samtala, inspirera och sprida kunskap = Så ett frö! 

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

  • Sluta köpa disktrasor som slängs så fort en börjar lukta surt. Köp till exempel i lin istället. Blir den unken, lägg i en kastrull och koka några minuter med vatten och diskmedel eller släng med i nästa 90-tvätt så blir den som ny och håller hur länge som helst. Ju äldre desto bättre är den. 
  • Sen vill jag höja ett litet finger och säga sluta flyg om du inte absolut måste men tvingas du ta flyget i jobbet eller om du ändå prompt bara måste till varmare breddgrader eller hälsa på släkten någonstans långt långt bort så kan man faktiskt klimatkompensera! Enkelt och egentligen inte alls så hiskeligt dyrt. Har du inte råd att klimatkompensera, flyg inte, punkt! Omdebatterad nytta men kanske bättre än att inte göra något alls..? 
  • Spendera mer tid ute i naturen, året om. Det är fantastiskt!
  • Vill avsluta med att säga att gör man något nytt tillräckligt många gånger blir det till en vana och känns helt plötsligt inte lika svårt längre utan som en självklarhet. 

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfråga eller leva mer hållbart?

Följ Så ett frö, stötta Greta Thunberg som startade Skolstrejk för klimatet, gå med i klimatklubben och läs Supermiljöbloggen.

Ska du bara läsa en enda artikel om den globala uppvärmningen och klimatet läs översatt version på svenska publicerad i Expressen eller orginal på engelska publicerad i New York Magazine. 

Något annat du vill dela med dig av?

Sluta leta fel hos andra, ingen är perfekt. Fokusera på det som är bra och vad du själv kan göra bättre!

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

Att sluta konsumera mer än bara det absolut nödvändigaste. Så otroligt svårt i konsumtionshetsens tid. 

Vem tycker du vi ska intervjua?

Johan Rockström - agronom och professor i miljövetenskap. Fd chef för Stockholm Resilience Centre och nu chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research

Hemsida

www.elinsylwan.com

Instagram

elinsylwanphotographer

ÄTER

☐ Vegan ☐ Vegetarian ☒ Flexitarian ☐ Äter allt ☒ Ekologiskt ☒ Efter säsong ☒ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☒ Allt☐ Det mesta☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☒ Äter upp ☒ Matavfalls-sorterar ☐ Kompost ☐ Soporna

RESER

☒ Flyg☒ Tåg☒ Bil ☐ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☐ Gång☒ Cykel☐ Kollektivtrafik☐ Bil

KONSUMERAR

☐ Slit och släng☒ Nytt med kvalitet ☒ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☒ Alltid☐ Ibland☐ Aldrig ☐ Bara privat☐ Bara i jobbet ☐ Flyger inte

SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).