NAMN: Fanny Lindén
ÅLDER: 31 år
BOR: Umeå
UPPVUXEN: Umeå
FAMILJ: Min man Filip och våra tre barn Alma, Tua och Nils Noa
GÖR: Designer som hjälper företag med miljötänk i Umeå att synas
GILLAR: Odling, mina hönor, det lugna livet på landet med familjen
DATUM: 16 februari 2019

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 0,9 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

Önskar det var noll. Tänker samtidigt att det inte tas med i beräkningen att vi gör vår egen jord. Tar egna fröer, hönsen äter maten vi odlar och samlat in under sommaren. Sedan får vi ägg från dem. Vi har en jordkällare som vi fyller på bredden med allt från vår trädgård och åker helst inte in till stan om vi inte måste.

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Jag köper i princip ingenting nytt.

Vad är din största utmaning i vardagen?

Att hitta tid för att hinna med allt jag vill odla och att hitta användningsområden för de hemska plastförpackningar om vi exempelvis köper grönsaker på vårvintern när matförråden börjar sina. Jag åker buss med barnen till och från förskolan. Har inte tagit körkort på grund av hur det påverkar miljön och vill inte bli bilberoende men det är en utmaning med tre barn att åka kollektivt när vi bor som vi bor.

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Konsumtion är uselt! Om alla skulle köpa och sälja allting i andrahand, skulle det antagligen finnas saker så det räcker och blir över flera gånger om. Vi skulle inte behöva producera mer saker förutom just mat och det kan de flesta med lite fantasi göra själva. Jag vill också bli självförsörjande i den mån det går.

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

Zero waste + zero consumption. 

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

Att status värderas utifrån en persons kunskap och egenskaper istället för tillhörigheter.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Skapa möjligheter för landsbygden som även gynnar det ekonomiska systemet. Hitta ett sätt att få byteshandel och penningekonomi att synkronisera. Ett sätt som genererar skatt ur delningsekonomin.

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Att inte ge pekpinnar. Inspirera och diskutera med andra. Nyfikenhet och lust till förändring är nog nyckeln till att ta första steget. Ingen kan eller vet allting från början men jag älskar att hitta lösningar med hjälp av andras goda exempel. Jag har gått en lång väg både i efterforskningar och livsval med tanke på miljön. Ändå har jag bara börjat.

Vad gjorde att du började engagera dig i klimatfrågan?

Min syster har sedan hon var i 10-årsåldern matat mig med kunskap och information om klimathot, bidöd och vegetarisk mat. Aldrig propsat utan snarare diskuterat. Polletten trillade inte ned på riktigt förrän jag själv fick barn, även om vi alltid ätit mycket vegetarisk mat och jag valde att inte ta körkort pga miljön så var det inte förrän barnen som det verkligen blev ett slag i magen. Så här kan vi inte hålla på! Slit och släng, slöseri av jordens resurser utan någon tanke på eftervärlden. Det och sedan hur lätt det faktiskt var att förändra mönster gjorde att jag och min man Filip började läsa på och sedan ta beslut baserade på hur de påverkar miljön, oavsett situation. Nu nästan omedvetet.

Vad tänker du kring kontot aningslösa influencers?

Det kanske öppnar ögonen för vissa, att man inte behöver följa strömmen = konsumtionsströmmen. Samtidigt tror jag inte att piska någonsin är lösningen. Belöning är en så mycket effektivare metod.

Vad är ett hållbart liv för dig?

Ett liv med dem jag älskar. Tid för mina barn, min man och våra vänner. Tid att odla och skapa möjligheter för ett mer självförsörjande och självhushållande liv på min plätt här på jorden. Närhet till djur och natur. Kravlöst men inte oengagerat. Snarare passionerat!

Hur känner du när du tänker på klimatfrågan?

Jag känner hopp och tänker att allting börjar med mig oavsett hur stor värld vi lever i och vilka beslut andra tar.

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

Köpstopp! Bara gör det. Andrahand är ok om du behöver det. Speciellt om man har barn. Testa att bara laga mat av det du har hemma i en månad. Det brukar de flesta (utom möjligen studenter) klara, vilket är helt galet! Gör din egen jord, bokashikompost funkar fint i stan också. Använd ekologisk såpa eller ekotvål till all tvätt (hår, kropp, kläder, golv, disk, rubbet). ODLA (noll plastförpackningar och du kommer vilja äta upp allt eftersom du vet vilket jobb som ligger bakom), baka, skaffa höns (närmsta proteinkällan näst egenodlade bönor) och lägg bort telefonen. Då hinner vi så mycket mer och slipper åka till affären = ännu mer tid till odling och att fixa krubb! 

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan?

Skillnadens trädgård - Sara Bäckmo. Mat från trädgården året om. Läs om omställningsrörelsen, jätteintressant aspekt. Lyssna på podden odlarna för smarta tips och inblick i olika trädgårdsliv. Läs spenat i stan, härlig bok för dig som bor lite mindre men ändå vill börja odla. 

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

Antagligen fortsätta på samma väg men odla mer och resa ännu mindre.

Vem vill du att vi ska intervjua?

Sofia Eklund, min syster, som har engagerat sig i miljöfrågor sedan hon lärde sig läsa. Hon har alltid varit så klok och tagit rätt beslut. Fråga gärna vad som gjorde att hon förstod allvaret redan för 20 år sedan. 

Fannys instagram

https://www.instagram.com/hostedbynature/

ÄTER

☒ Vegan ☒ Vegetarian ☐ Flexitarian ☐ Äter allt ☐ Ekologiskt ☐ Efter säsong ☐ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☒ Allt ☐ Det mesta ☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☒ Äter upp ☐ Matavfalls-sorterar ☐ Kompost ☐ Soporna

RESER

☐ Flyg ☐ Tåg ☐ Bil ☒ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☐ Gång ☐ Cykel ☒ Kollektivtrafik ☐ Bil

KONSUMTIONSVANOR

☐ Slit och släng ☐ Nytt med kvalitet ☒ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☐ Alltid ☐ Ibland ☐ Aldrig ☐ Bara privat ☐ Bara i jobbet ☒ Flyger inte


Fotografi Linda Andersson
SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).