NAMN: Hanna Hervall
ÅLDER: 35 år
BOR: Brisbane, Australien
UPPVUXEN: Onsala
FAMILJ: Man, Johan 36, Thea 8,  Alexander 5
GÖR: Fotograf, storyteller och hållbarhetsmentor/coach för företag och organisationer
GILLAR: Natur. Äventyr. Människor som brinner för att förbättra vår värld på sitt egen unika sätt.
DATUM: 30 januari 2019

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 6,5 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

6,5 ton är på tok för mycket! Men det låter rimligt. Vi har snittat en resa hem (Australien - Sverige) varannat år och det är 30 timmars flygning, enkel resa. Vi har och använder en stor dieselbil och har en hungrig katt. Vi försöker undvika bilen under veckorna och istället cykla. Min man behöver ofta frakta saker i jobbet, så därför har vi en stor bil.

Inom alla andra områden ligger vi ganska bra till, och det har varit en process som tagit oss ca tre år att komma till.

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Jag undviker att köpa nytt, handlar utan förpackningar, gör mina egna hud- och hårvårdsprodukter, komposterar och äter veganskt, ekologiskt och närodlat. Jag jobbar hemifrån och låter bilen stå.

Vad är din största utmaning i vardagen?

Att behöva klara mig utan en bil även på helger skulle vara en utmaning. Bilen är vår packåsna, vår trogna springare, och vår ursäkt till lathet och brist på kreativitet när till kommer till att ta sig från A till B. Speciellt när det rör sig om längre sträckor.

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Vår planet som helhet. Jag skulle vilja se att vi inte utnyttjar och förstör för andra livsformer för att gynna vår egen, kortsiktigt. Att vi börjar se oss själva som en del av ekosystemet, inte utanför.

Jag älskar även resor och äventyr. Jag skulle vilja se fler miljövänliga bränslen och alternativ så att en inte behöver uppoffra resande som vi lär oss så mycket av och dessutom får så mycket energi och inspiration av.

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

Först och främst behöver matindustrin ses över. Att äta kött, fisk och mjölkprodukter kräver otroliga mängder energi, dessutom är det mycket giftiga avfall som rinner ut i haven och vattendrag samt mycket dålig behandling av oskyldiga djur. Vi sprayar gifter och genmanipulerar, paketerar och fraktar utan något som helst konsekvenstänk, och till sist slänger vi hälften av maten, redan innan de hamnat på hyllorna!

Sen behöver vi mer innovation inom transportsektorn. Det kanske går att minska hur vi fraktar gods, djur och människor men jag tror inte att det går sluta transportera saker helt. Jag tänker att vi behöver använda oss mer av förnyelsebara resurser som vind, vatten, sol, kyla och bergvärme och vem vet, kanske även jordens elektriska magnetfält och gravitation? Segel- eller kitedrivna fraktfartyg som inte stör djurlivet i haven, tåg och bilar drivna av sol och en revolution inom flygbränsle. Genom att bojkotta ohållbara transportsätt tänker jag att vi sätter ordentlig press på industrin för att få fram nya lösningar.

Till sist tänker jag att mänskligheten måste börja att se sig själva som en del i ekosystemet. Kopplingen och kärleken till naturen, alla människor, andra arter och organismer har glömts bort. När jag hittade den kopplingen och kärleken i mitt hjärta såg jag plötsligt allt med nya ögon och ville inget hellre än att driva förändring. Jag vill inspirera andra till att ta eget ansvar för sin livstil och ta beslut som inte bara gynnar mig själv. Det är otroligt givande! Jag vill hjälpa till att rensa hav och sjöar från skräp, restaurera korallreven, skogarna och marken. Jag vill ta till vara på, uppskatta och rena det som ger liv till allt – vårt vatten, vår jord och vår luft! Jag vill plantera fler träd och odla mer mat. Jag vill bygga runt istället för över. Jag vill leva med naturen, inte isolerad från den. Jag vill inte köpa en enda ny pryl till när jag insett värdet på det som redan finns i omlopp, och jag vill dela med mig av det jag själv har. Jag tror vi behöver ett helt nytt system, en helt ny skola, en helt ny typ av politik, ett helt nytt sätt att leva. Och det är just det här jag jobbar med varje dag! 

Du försörjer dig genom att jobba med hållbarhet! Hur funkar det?

Jag jobbar mycket med branding och storytelling för företag som gör bra saker men som tyvärr ofta inte lyckas kommunicera detta till sina kunder eller följare. Det finns ett stort intresse för företag som gör gott och därför är det så viktigt att få till kommunikationen rätt. Som ett hållbart facelift kan man säga. Ibland skriver jag om deras egna initiativ på deras egna mediekanaler och ibland hjälper jag till att hitta lösningar som både är, känns och ser bättre ut. Mycket av det jag gör tar jag inte betalt för, jag tycker det är viktigt att sprida good news stories om företag och initiativ vi alla bör följa och stötta.

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

Jag hoppas att varje enskild individ börjar ta ansvar för allas vårt gemensamma välbefinnande. Jag hoppas att fler och fler kommer upptäcka att de kan göra något åt de problemen de ser i sina egna liv och arbeten. Alla behövs, alla har olika perspektiv, kunskaper, erfarenheter och kompetenser och det är just det som vi behöver just nu. Mindre kritik och mer inspiration! Bekvämligheter, brist på tid och intresse är bara ett resultat av vår avtrubbade kultur. När man förstår så vill man, det är inget snack om den saken.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Våga gör det som är rätt!

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Genom att leva precis så som man vill andra ska leva, det inspirerar. Våga hjälpa andra, lyfta andra och hylla andras arbete - jobba tillsammans inte emot. 

Du lever utan att producera skräp. Kan du berätta mer om det?

Jag såg ett klipp med en person som heter Lauren Singer som bara hade en liten burk skräp – det var allt hon skapat på 4 år. Jag blev inspirerad och tog mig an utmaningen för 2,5 år sedan. Det blir enklare för varje dag när jag hela tiden upptäcker nya butiker och företag som säljer oförpackat.

Jag köper ingenting i plastförpackningar (förutom medicin, första hjälpen-grejer eller annat livsnödvändigt). Jag köper bara glasförpackningar om jag absolut måste och då är bara för mat jag inte kan göra själv ännu t.ex. surkål eller veganskt smör. Ofta återanvänder jag glaset efteråt i de fallen. Kombucha har jag försökt göra egen men nu finns påfyllningsstationer så då tar jag med mig egen flaska när jag köper det. Jag handlar frukt och grönsaker från en ekologisk butik som säljer allt utan plastförpackningar. Örter, gröna blad och bär får jag helt enkelt klara mig utan eller handla när det finns att hitta.  Svårast i det här projektet var att få med min man på tåget, men nu är han riktigt motiverad att hitta egna recept på allt från pasta till inlagd gurka. Han gillar utmaningen och är numera stolt över hur lite skräp vi genererar. Det är också svårt med kalas och sånt när andra barn lägger en godispåse i handen på mina barn. 

Reaktionerna hittills har varit otroligt positiva, väldigt många vill och berättar ofta vilka framsteg de tagit sen sist. Det är otroligt roligt att kunna inspirera till ett mindre skräpigt samhälle!

Australien är ju ett land som länge har påverkats av klimatförändringar. Kan du ge exempel och hur det påverkar vardagslivet?

Jag har själv märkt av mildare “vintrar" och hetare somrar sedan jag kom hit för ca 15 år sedan. Ett konkret exempel är att gradkartan för temperatur har lagt till en ny färg; lila – det betyder 40-50 grader varmt. Det stora barriärrevet har blekts och tagit otroligt mycket skada av det varma havsvattnet. Australien har ju alltid varit “the Sunburnt Country” men jag tror att både djurhållning och industri ansvarar för mycket torka och därmed förstörelse av naturen. Ett annat problem är att det byggs så mycket nytt vilket betyder att mycket skog skövlas, och det i sin tur gör klimatet ännu varmare... (och byggandet bidrar också till att Australien har den största utrotningen av inhemska djur i världen.) 

Hur arbetas det med miljö och klimat där du bor?

Min uppfattning är att Australiens befolkning är otroligt medvetna och måna om naturen. Det är många som kämpar hårt för att stoppa nya kolgruvor och rädda den unika natur och det djurliv som finns här. Många spenderar mycket tid utomhus, även om alla kanske inte gjort kopplingen till sin egen livsstil. Jag tycker det pratas för lite om miljön i politiken, i skolor och företag – det är allmänheten som verkligen vill och allmänheten som driver på och pressar staten!

Hur känner du när du tänker på klimatfrågan?

Jag känner mig ibland lite otillräcklig och liten, ibland stressad, rädd och nervös. Men för det mesta känner jag mig hoppfull när jag ser hur många fler det faktiskt finns som vill göra skillnad. Oftast känner jag mig faktiskt inspirerad och stark. Ibland vaknar jag tidigt på natten med världens plan, många av dessa jobbar jag på just nu. Jag vet att utan problem finns ingen innovation eller kreativitet. Jag tror vi är mitt i ett kollektivt uppvaknade och jag tänker att ju snabbare det händer desto bättre. Det är vårt jobb nu, att väcka de som sover, de som ignorerar all fakta och forskning och att följa vår inre röst.

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

 • Spara vatten: Stäng alltid av vattnet när du borstar, schamponerar, tvålar in osv. Ha en hink i duschen och använd för att vattna växter eller gräsmattan. Häll aldrig ut vattenflaskan i diskon, vattna istället med den. 
 • Släng inte mat: Spara alla rester och använd dem. Grönsaksrester kan bli allt från buljong till textilfärg. Frys in resterna av din pressade citron och använd en annan dag – skalet på en ekologisk citron innehåller väldigt mycket näring. Spara grötresterna och lär dig baka bröd på dem. Kompostera. 
 • Ändra hur du använder städprodukter och kosmetika: Ifrågasätt ALLT, speciellt ingredienser och förpackningar. Gör egna städprodukter, hud- och hårvårdsprodukter. Sluta använd smink till vardags, låt det bli något för speciella tillfällen. Använd vanlig tvål inte flytande tvål, billigt och miljövänligt. Använd apelsinskal och vinäger till att göra egen allrengöringsspray. Använd resterna av din pressade citron för att rengöra diskmaskinen.
 • Låt bilen stå: Cykla mer, gör yoga hemma med en app istället för att köra bil till en yogastudio. 
 • Fynda second hand: Upptäck second handmarknaden, facebooks marketplace är en guldgruva för både köpare och säljare. 
 • Minska ditt skräp: Ta bort soptunnan och se hur mycket skräp du faktiskt genererar och hur mycket som skulle kunna undvikas. 
 • Undvik engångsprodukter: Ta med egen burk, egen kopp, egna bestick och egen påse eller sitt ner och drick ditt kaffe/ät din mat på caféet restauranger istället för att ta take away. 
 • Tänk efter innan du konsumerar: Ta ett djupt andetag innan du köper något och ställ dig frågan Behöver jag verkligen denna? Och vart tar den vägen när jag är klar med den?

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan?

 • Blue - Australiensisk dokumentär om våra hav.
 • The Minimalists - Dokumentär om hur man lever på mindre.
 • What the Health - Dokumentär om hur vår mat- och läkemedelindustri samarbetar och hur stora miljöorganisationer låter dessa komma undan.
 • Instagramkonto @gretathunberg såklart för inspiration om hur mycket makt vi faktiskt har som enskilda människor och ännu mer - TILLSAMMANS!.

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

 • Flytta närmre familj så vi inte behöver flyga "hem" lika ofta. 
 • Resa mer kollektivt i vardagen och upptäcka bra alternativ till bilen. 
 • Få fram mitt meddelande och budskap på en större skala och hjälpa människor, skolor, organisationer och företag upptäcka bättre alternativ i det dom gör varje dag. 
 • Samarbeta mer med andra likasinnade.

Vem vill du att vi ska intervjua?

Yngve Bergkvist - Grundaren av Ice Hotel Jukkasjärvi

ÄTER

☒ Vegan ☐ Vegetarian ☐ Flexitarian ☐ Äter allt ☒ Ekologiskt ☒ Efter säsong ☒ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☒ Allt ☐ Det mesta ☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☒ Äter upp ☐ Matavfalls-sorterar ☒ Kompost ☐ Soporna

RESER

☒ Flyg ☐ Tåg ☒ Bil ☒ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☒ Gång ☒ Cykel ☐ Kollektivtrafik ☒ Bil

KONSUMTIONSVANOR

☐ Slit och släng ☐ Nytt med kvalitet ☐ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☐ Alltid ☒ Ibland ☐ Aldrig ☐ Bara privat ☐ Bara i jobbet ☐ Flyger inteSÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).