NAMN: Joel Bladh
ÅLDER: 40 år
BOR: Aspudden, Stockholm
UPPVUXEN: Gustafs (Dalarna)
FAMILJ: Min fru Ulrika och mina tre barn Selma (7), Albin (5) och Linn (1,5 år)
GÖR: Teknikkonsult och författare
GILLAR: Att vara med min familj (och ha egentid då och då! :)).
DATUM: 18 november 2018

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 4,3 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

Trodde det skulle bli lite högre, har testat andra motsvarande kalkyler och fått något högre värde kring fem ton då.

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Försöker konsumera så lite som möjligt. Nyttjar delningsekonomin för att få bättre resursutnyttjande.

Vad är din största utmaning i vardagen?

Att livspusslet ska funka för oss utan att göra allt för mycket påverkan. Det handlar om tider, stress och genvägar (som att t.ex. ta bilen för att det går snabbare).

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Att det går att spara mycket pengar och göra gott för miljön samtidigt. Att man kan vara rik på mycket annat än prylar och ha det fint ändå!

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

I grunden förändra sättet vi mäter tillväxt på. Kapitalet behöver användas klokare och nyttjas för att accelerera klimatsmart innovation.

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

Våra politikers och makthavares uppfattning om evig tillväxt utan att inkludera återväxt och genomtänkta resursuttag. Jag skulle till exempel vilja se globalt satta kvoter på mängden kol, metaller, fosfor som fick tas upp. Detta skulle kunna få oss att leta efter hållbarare alternativ och cirkulera ämnen i större utsträckning.

Som något tabubelagt ämne vill jag också ta upp befolkningstillväxtens negativa inverkan (trots att jag är trebarnsfar!). Vi kommer i värsta fall att bli upp emot 13 miljarder människor år 2100, det är inte förenligt med de enorma utmaningar vi står inför!

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Våga mer! Se till att dina få år vid makten gör skillnad på riktigt och inte bara för dig själv. Lyssna mer på experter inom miljö och ekonomi, exempelvis årets nobelpristagare Paul Romer. Stern-rapporten kom för över tio år sedan och mycket lite har hänt, mycket hade kunnat hända om man vågat. Inför aggressiv skatteväxling mot grön och cirkulär ekonomi. Möjliggör innovation genom skattelättnader inom dessa områden samtidigt som fossila utsläpp måste börja kosta betydligt mer.

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Genom att få in mer positiva tongångar. Även detta ämne har blivit väldigt polariserat och i mitten står en stor massa som varken vet ut eller in. Mer pepp och ryggdunk än förmaningar. Hellre hopp än ångest. Heller att många gör något litet än inget. Good enough är faktiskt good enough (till att börja med) även om det inte räcker hela vägen. För att få till beteendeförändringar så måste man "luras" lite och även locka, inte bara piska/förmana. Därför försöker jag så långt det går hitta sambandet mellan pengar (som de flesta inte tackar nej till) och förändringar som är bättre för miljö/klimat.

Om jag vill pensionsspara klimatsmart - hur kommer jag igång med det?

För premiepensionen (tidigare PPM) kan du sortera ut miljöfonder genom att klicka i M/E-märkningen där du väljer fonder. Gå till pensionsmyndigheten.se. För övrig pension, exempelvis tjänstepension, så kolla minpension.se och se var du har ditt pensionskapital. Undersök sedan vilka hållbara alternativ som finns att välja där. Det är inte alltid helt enkelt att se. Bra val är exempelvis Svanen-märka fonder, eller fonder med fyra eller fem glober hos Morningstar. Du kan också gå in på hållbarhetsprofilen.se och se vad fondbolaget själva svarat kring olika hållbarhetsfrågor kopplat till fonden.

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

  • Dra nytta av delningsekonomin och tjäna en slant samtidigt som du bidrar till effektivare resursutnyttjande.
  • Se till att du har ett jobb du kan cykla till.
  • Matlåda till jobbet på gårdagens middagsrester.
  • Om du vill fortsätta äta kött, lär känna en jägare eller ta jägarexamen så du får tillgång till viltkött.
  • Tänk till ordentligt innan du köper något. Vi försöker vänta en dag med inköp, många gånger blir de aldrig av (de var onödiga).

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan?

Försök vidga din vy och ta in andra synsätt. Klimatfrågan är inte en isolerad företeelse utan har starka samband till vår historia, vårt sätt att fullständigt ta över och dominera som art och framförallt de sociala konstruktioner som vi bestämt ska gälla. Vad är det som gör att vi befinner oss där vi är idag och vad driver människan framåt? På mitt nattduksbord just nu: Miljökapitalisterna av Carl Hall och 21 tankar om det 21:a århundradet av Yuval Noah Harari. På min egna gräsrotsnivå vill jag helst peppas och följer till exempel instgramkontot Pantburksmiljonen och Klimathopp. FB-gruppen "Climate Change and Finance" följer jag också. En blogg jag gillar är Fantastiska Farbror Fri (Oskar Lindberg) som lever ett fritt och resurssnålt liv utanför ekorrhjulet. Klimatvänligheten kommer på köpet. Jag läser också bloggen Minimalisterna för att försöka peppa mig själv att prylbanta mer.

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

Att investera i egna solceller och i andra länder. Prylbanta i större utsträckning och sist men inte minst skriva mer om detta viktiga ämne för att nå ut till fler!

Vem tycker du vi ska intervjua?

Ingmar Rentzhog - Årets miljöinfluencer 2018. Han är grundare till nätverket "We don't have time" och ordförande i Global utmaning.


ÄTER

☐ Vegan ☐ Vegetarian ☒ Flexitarian ☒ Äter allt ☐ Ekologiskt ☒ Efter säsong ☐ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☐ Allt ☒ Det mesta ☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☒ Äter upp ☐ Matavfalls-sorterar ☒ Komposterar ☐ Soporna

RESER

☐ Flyg ☐ Tåg ☒ Bil ☐ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☐ Gång ☒ Cykel ☐ Kollektivtrafik ☐ Bil

KONSUMTIONSVANOR

☐ Slit och släng ☐ Nytt med kvalitet ☐ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☐ Alltid ☐ Ibland ☒ Aldrig ☐ Bara privat ☐ Bara i jobbet

SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).