NAMN: Kalle Nilvér
ÅLDER: 37 år
BOR: Stockholm   
UPPVUXEN: Täby
FAMILJ: Sambo, 2 barn
GÖR: VD på Booli.se & grundare av GoClimateNeutral.org
GILLAR: Vegansk kladdkaka, familjen, skidåkning och naturen
DATUM: 1 december 2018

Din klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 3,6 ton CO2e. Vad är din spontana reaktion?

Det var ju inte så illa! Men jag måste ner till 1 ton, det finns mycket kvar att göra.

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Jag äter nästan helt veganskt, lever utan bil, flyger bara i undantagsfall och under svår ångest, samt konsumerar väldigt lite prylar.

Vad är din största utmaning i vardagen?

Klimatrelaterad utmaning i vardagen? Jag tror inte jag kan komma på någon. Att jag äter ute väldigt mycket kanske och ibland har svårt att få veganska luncher på restauranger.

Har du någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Ja! Jag tycker det är oerhört viktigt att dra ner sina egna utsläpp, vi måste ner till 1 ton så snabbt som möjligt. Vi måste ändra vår livsstil och vårt samhälle så fort som möjligt. Men, många missar att man ganska enkelt och billigt kan göra mycket stor klimatnytta genom att hjälpa till att minska utsläpp på andra ställen i världen. Om det är klimatnytta man är ute efter så är det väldigt effektivt att stötta klimatprojekt i länder som har stort fossilberoende. Vietnam har till exempel ett elnät som till 90% är fossilbaserat, och en vindkraftspark där gör supermycket klimatnytta jämfört med en i Sverige. Man kan - som marknaden ser ut nu - hjälpa till att minska utsläpp av 2,5 ton CO2 för 100 kr om man väljer rätt hårt granskat och rätt certifierat klimatprojekt! Förstå vilken möjlighet!

Vad tror du behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

Jag tror redan att det är kört tyvärr. Men 2-gradersmålet är inom räckhåll. Vi behöver snabbt få globala överenskommelser på plats - som tvingar alla som släpper ut växthusgaser att betala för att ta bort dem också. Vi i den rikare delen av världen behöver även satsa enorma pengar på att suga upp CO2 från atmosfären - antingen via trädplantering eller andra negativa utsläppstekniker. Alla IPCC-scenarios bygger även på att vi bygger ut kärnkraften ordentligt, så det måste vi börja med nu - även om det inte känns helt kul med kärnkraft så handlar det om vår civilisations överlevnad .

Vilka normer hoppas du ska ändras för klimatets skull?

Att det inte är okej att flyga över helgen till New York för att shoppa. Att det inte är okej äta djur. Att det inte är okej att göra dåliga saker för planeten utan att ta ansvar för det.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

Jag tycker många svenska politiker gör ett bra jobb, men personer som Trump, Bolsonaro och Åkesson som inte alls förstått vad som håller på att hända - jag vet inte vilken vädjan som skulle kunna få dem att lyssna.
Till företag så skulle jag nog vilja säga att det är konstigt att de betalar för att plocka upp sopor som de slänger i sina soprum, men att de inte betalar för att ta ansvar för soporna som de släpper ut i atmosfären.

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Prata om det! Ibland är det så enkelt.

Hur tror du vi kan leva klimatneutrala liv i dagens samhälle?

Det enda sättet att leva klimatneutralt är att minska sina utsläpp så mycket som möjligt och sen klimatkompensera för alla utsläpp som är kvar. Gärna klimatkompensera dubbelt så mycket som man släpper ut - som vi på goclimateneutral.org gör - så att man är på säkra sidan om att man verkligen är klimatneutral.

Klimatkompensation är en omdebatterad nytta. Kan du ge dina argument till varför det är positivt för klimatet och inte bara att man ”bara köper sig fri”?

Läget är akut. Vi behöver minska våra utsläpp så mycket vi kan och samtidigt hjälpa andra att minska sina utsläpp. Klimatkompensation är inte perfekt, men det är det bästa verktyget vi har för att hjälpa andra att minska sina utsläpp.

Stöttar man rätt klimatprojekt så är klimatnyttan dessutom stor per krona. Det är dock lite klurigt att hitta rätt projekt, då flera klimatprojekt tyvärr inte håller måttet - så man behöver ha lite koll på vad man gör om man ska kompensera. Själva idén med goclimateneutral.org är att göra det jobbet åt våra medlemmar, så att man ska slippa sätta sig in i alla detaljer om certifieringar, granskningar och projekttyper.

Det finns studier på att de företag som klimatkompenserar även är de som minskar sina utsläpp mest. Vi tror samma sak gäller för privatpersoner, är man så motiverad att inte göra dåliga saker för klimatet att man kan tänka sig att betala en frivillig klimatskatt - så är man även mån om att minska sina egna utsläpp. Sen använder vi beprövade beteendevetenskapliga metoder - nudging, inspiration, mm - för att våra medlemmar ska minska sina utsläpp så mycket som möjligt.

Sen gör pengarna som sagt stor nytta också, och att hjälpa någon annan att minska 2 ton CO2 är bättre för klimatet än att minska sitt eget utsläpp med 1 ton. Det kan verka provocerande - och vi behöver göra både och - men pengar kan verkligen göra stor nytta för klimatet. Vi på GoClimateNeutral dubblar all vår kompensation, så om du släpper ut 10 ton/år så kompenserar vi för 20 ton/år.

Har du några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

Ja, alltså nu är ju jag kanske partisk, men vill man göra stor verklig klimatnytta så kan 100 kr/mån göra 10 ggr mer nytta än alla små knep man kan komma på. Men det kanske inte är ett fiffigt knep att betala en hundring i månaden? Men, laga kläder kanske då? Jag hade aldrig lagat kläder i mitt vuxna liv tidigare, men har börjat göra det sedan jag började bli riktigt orolig för klimatförändringarna. Och det är jätteenkelt och billigt! Plus att jag får använda mina favoritkläder längre! Jag tycker dessutom väldigt illa om att handla kläder i butik, så det här knepet är så himla win-win för mig.

Har du tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan?

Jag tycker boken Project Drawdown var väldigt bra och inspirerande. Lösningarna finns, vi behöver bara få med oss fler människor och agera!

Vi på GoClimateNeutral försöker utbilda och sprida info om klimatet via vår facebook, instagram och twitter, så det får man ju gärna följa om man vill.

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

Ja, alltså nu lägger jag ju nästan all min vakna tid som inte är jobb och familj på klimatfrågan, så jag vet inte. Men visst, jag skulle kunna komma ner till 1 ton, genom att vara mer obekväm när jag käkar på restaurang och hos vänner och köra på 100% vegan och inte 90% som jag är nu. Senaste året flög jag dessutom - under svår ångest - med jobbet en gång och när min pappa bjöd med familjen för att fira sin 70-årsdag en gång. Nu finns det inget sådant planerat närmsta tiden tack och lov, men om något skulle dyka upp så skulle jag kunna vägra dem.

Vem tycker du vi ska intervjua?

Greta Thunberg kanske?

Go Climate Neutral

Kalle Nilvér

http://kalle.nilver.se/

Project Drawdown

https://www.drawdown.org/

ÄTER

☒ Vegan ☒ Vegetarian ☐ Flexitarian ☐ Äter allt ☒ Ekologiskt ☐ Efter säsong ☐ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☐ Allt ☒ Det mesta ☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☐ Äter upp ☒ Matavfalls-sorterar ☐ Kompost ☐ Soporna

RESER

☐ Flyg ☒ Tåg ☐ Bil ☐ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☐ Gång ☒ Cykel ☐ Kollektivtrafik ☐ Bil

KONSUMTIONSVANOR

☐ Slit och släng ☒ Nytt med kvalitet ☐ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☒ Alltid ☐ Ibland ☐ Aldrig ☐ Bara privat ☐ Bara i jobbet ☐ Flyger inte

SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).