NAMN: Sofia & Tor
ÅLDER: 37 år & 42 år
BOR: Östersund
UPPVUXEN: Gävle & Mora
FAMILJ: Vi har en dotter som är 2 år
GÖR: UX-designer & planeringsarkitekt
GILLAR: Familjen, pyssel, skidor, naturen, utflykter med fika
DATUM: 23 november 2018

Er klimatpåverkan under det senaste året ligger på ungefär 8.6 ton  CO2e per person. Vad är er spontana reaktion?

Oh jäklar! Vi har tänkt på miljöfrågor passivt i flera år och har för några år sedan flyttat från Stockholm till Östersund för att leva ett lugnare liv, närmare naturen, längre från konsumtionen.

Ännu har det dock inte haft den effekt på våra utsläpp som vi kanske trott. Bland annat på grund av att Sofia har flugit en del inrikes i jobbet vilket vi förstått är dåligt, men inte HUR dåligt. I vårt nya liv blir det även en del längre helgutflykter med bil. Även om vi har en biogasbil så har det blivit ganska många mils åkande. Vi blev också förvånade över hur mycket vår konsumtion av mejeriprodukter påverkar klimatet.

Nu lägger vi om livet!

VILL DU TA REDA PÅ DIN EGEN KLIMATPÅVERKAN?
Klimatkontot.se för detaljerad förståelse
Klimatkalkylatorn.se för snabb koll
Pst... klimatkalkylatorn räknar in 2 ton CO2e som samhället står för, det gör inte klimatkontot.

Vilka vardagsval gör ni för att minska din egen klimatpåverkan?

 • Vi har helt slutat flyga. Vi har inget behov av privata resor nu när vi har småbarn och det finns massvis med fina utflykter på nära håll. Nattågen till Stockholm började gå igen i somras, så Sofia KAN nu ta tåget.
 • Vi har dragit ner på allt okynnes-bilåkande. Vi har skaffat en elcykel då vi bor högt upp på en kulle. Vi kunde inte cykla hem annars med barn och handling. 
 • Vi köper inget annat kött än det vilt-kött vi har lyckats få tag på och vi försöker att byta ut mejeriprodukter till veganska val där det funkar, tex använder vi havregrädde istället för grädde i maten några gånger i veckan och filen till frukost byts oftare och oftare ut till gröt med växtbaserad mjölk till.

Vad är er största utmaning i vardagen?

Att komma ihåg att göra aktiva val hela tiden. Det hjälper verkligen att göra det som familj/grupp av vänner/arbetskamrater.

Har ni någon hjärtefråga relaterad till den globala uppvärmningen?

Att den stora massan av folk, alltså inte early adopters, måste börja lägga om sitt liv nu. Hur kan vi få klimattänket att vara status och norm i samhället NU?

Vad tror ni behöver göras för att vi ska klara Paris-avtalets mål och IPCCs rekommendation om max 1,5 graders global temperaturökning?

För att komma ner på nödvändiga nivåer måste alla arenor i samhället bidra (politik, företag, föreningar och privatpersoner). Vi vet ju mycket som man kan göra men det gäller att ta tag i det! Vi kan inte vänta på den fullständiga lösningen, eller att någon annan ska göra det åt oss. Sätt upp en strategi med delmål och kom-ihåg att fira på vägen när de uppnås. Vi försöker se det som något positivt och spännande att få vara med om den omställning som kommer ske de närmaste åren.

Vilka normer hoppas ni ska ändras för klimatets skull?

Massor, men t.ex. hur vi konsumerar kläder, inredning och elektronik är ju helt befängt och dessutom trist när vi alla har samma saker.

Specifik vädjan till politiker och andra makthavare?

 1. Ställ krav på alla företag och arbetsplatser att göra en klimatstrategi. Uppmuntra privatpersoner att göra detsamma. 
 2. Som individer kan vi inte sänka våra utsläpp ända ner till en hållbar nivå då samhället kräver för mycket resurser som det är uppbyggt idag. Det måste politiken arbeta med. 
 3.  Var det där modiga gamla Sverige och ställ krav på andra länder och visa gott föredöme.

Sen måste politiska förslag vara smartare utformade. När det gäller elcykelrabatten t.ex. så skulle kravet för att få rabatten kunna vara att kunna påvisa att man minskat sitt bilåkande. Att bara köpa en elcykel kan ju teoretiskt ge negativ påverkan. Ett privat företag hade aldrig fått mäta sin framgång med så vaga mätpunkter.

Hur tror du att man bäst får andra att bli medvetna om klimatproblemen och agera för att minska sin klimatpåverkan?

Diskutera vid lunchbordet, när du träffar vänner etc. Vi kan ge varandra tips på helt andra livstilskänsliga saker, t.ex. träning eller shopping, så varför ska vi inte kunna prata klimat?

Ni har en imponerande strategi för hur er familj förhåller sig till er klimatpåverkan –berätta mer om det! Vad har varit svårast i ert jobb att minska er klimatpåverkan?

Även om vi brytt oss om miljön i många år är det först nyligen som vi har börjat ändra hur vi lever. Att vi fick vetskap om vår klimatpåverkan satte fart på oss. Vi måste alla minska våra utsläpp med 1-2 ton/person/år till år 2030 för att nå klimatmålet. Genom att använda en klimatkalkylator på nätet såg vi att det för vår del handlar det om 0,63 ton/år. Vi försöker alltså att bryta ner vår livsstilsförändring på årsbasis för att kunna stämma av efter hand att vi gör tillräckligt. Genom att laborera med klimatkalkylatorn kan vi välja vad vi ska satsa på just i år. Vi fick reda på att våra värsta klimatbovar är transporter och mat. Det blev enkelt och tydligt vad vi behöver förändra och hittills känns det inte som någon uppoffring. Det känns kul faktiskt, som en tävling mot sig själv. I oktober 2019 ska vi ha uppföljning samt planering inför nästa års minskning. Då blir det champagne (om vi klarat målet)!

Vi förstår även att kunskapsklyftan är stor för oss. Vi försöker att lära oss något, läsa något, diskutera eller ta tag i något ett par gånger i veckan för att lära oss mer och inspirera andra.

Vi ser oss som en väldigt vanlig Svensson-familj och inte några early adopters på ämnet. Om vi kan ändra oss utan att tycka att livet blir trist, så kan alla det. Och vi ska försöka inspirera andra att inse det också, genom att prata med människor omkring oss.

Vi har identifierat fyra olika arenor som just vi kan påverka på:
 • Privatlivet
 • Arbetsplatsen
 • Föreningar vi är med i (Bostadsrättsföreningen t.ex.)
 • Påverka politiker (skriva brev osv.)

Det vi har gjort är:
 1. Använd någon tjänst för att ta reda på ditt utsläpp idag (vi kallar det X) t.e.x Svalna, klimatkontot eller något annat. Fyll i noggrant. Tar ca 1-2 timmar. Vi gjorde ett medel för oss två vuxna i hushållet då vi lägger om livsstilen tillsammans. Du kommer nu känna till de områden som du påverkar miljön mest på. 
 2. Ta (X - 2 ton) och dela med antal år till 2030 då målet är satt till. Här får du målet för din årliga minskning. 
Vår plan är att göra livsstilsförändringar på våra sämsta områden: transport o mat. Sedan lekte vi med klimatkalkylatorn för att se hur mycket vi skulle skära ner på transport samt mat för att komma ner på det årliga målet.

För övrigt:
Hur sparpengar i pension är placerade är inte inräknat i klimatkalkylatorerna och kan tydligen ha rätt stor påverkan. Så det har vi på vår lista att få koll på. Här gäller det att tänka till om man verkligen vill få effekt.

Vi har även som mål att ca tre gånger i veckan diskutera, läsa, lära oss ngt om klimat och livsstil för att dela sprida diskussionen men även för att få mer kunskap och lättare kunna göra nästa års utsläppsminskningar. T.ex. håller vi på att lära oss om vegansk mat nu.

Har ni några miljövänliga lifehacks (små fiffiga knep i vardagen) eller andra tips?

 • Att skapa en klimatstrategi per år tycker vi är ett lifehack. 
 • Att inse att man inte behöver vara perfekt. Om du bara byter ut grädde mot havregrädde en gång per vecka så ändrar du vanor och klimatpåverkan. Ett steg i taget! 
 • Gör det till något kul och inte något uppoffrande. 
 • För relativt lite pengar kan man även klimatkompensera sitt leverne. Det bör man dock se som en bonus, inte som en ursäkt för att slippa ändra livsstil.

Har ni tips på hur en kan lära sig mer om klimatfrågan?

Om du skulle utmana dig själv att på nåt sätt göra mer skillnad för klimatet, vad skulle det vara? 

Något vi tycker är svårt är att veta hur vi kan påverka våra arbetsplatser att arbeta med klimatfrågan. Där skulle vi vilja ha en tydligare handlingsplan från någon expert på området.  

ÄTER

☐ Vegan ☐ Vegetarian ☒ Flexitarian ☐ Äter allt ☒ Ekologiskt ☐ Efter säsong ☐ Närproducerat

KÄLLSORTERAR

☒ Allt ☐ Det mesta ☐ Nej

GÖR MED ÖVERBLIVEN MAT

☒ Äter upp ☐ Matavfalls-sorterar ☐ Komposterar ☐ Soporna

RESER

☐ Flyg ☒ Tåg ☒ Bil ☐ Buss

FÖRFLYTTAR MIG

☒ Gång ☒ Cykel ☐ Kollektivtrafik ☐ Bil

KONSUMTIONSVANOR

☐ Slit och släng ☒ Nytt med kvalitet ☐ Lånar ☒ Begagnat

KLIMATKOMPENSERAR FLYGRESOR

☐ Alltid ☒ Ibland ☐ Aldrig ☐ Bara privat ☐ Bara i jobbet

SÅ ETT FRÖ - För klimatet © Elin Sylwan & Angelina Fredriksson  
Allt som publiceras på den här siten är våra egna eller de intervjuades personliga åsikter om inga källor anges. 
En hållbar global nivå ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa. (Källa: klimatkontot.se) Detta är inklusive klimatpåverkan från offentlig konsumtion.

I CO2e resultaten hos intervjupersonerna är offentlig konsumtion inte inräknat och utgörs av de utsläpp som orsakas av produktion
av sådant som finansieras med skattemedel och dessa utgör ca. 2 ton CO2e per person och år (Naturvårdsverket 2008).